Чому польський сир дешевший за український: пояснення від власника Молочного альянсу
В Україні зросли ціни на молоко, що робить місцеві молочні продукти, зокрема сир, дорожчими, ніж їх аналоги з ЄС. Співвласник Молочного альянсу, Сергій Вовченко, розповів в інтерв’ю Delo.ua, що зміни в ціні на молоко сильно впливають на вартість виробництва сиру. Українські виробники купують молоко за 18 гривень за літр, та з урахуванням необхідності 10 кілограмів молока на кілограм сиру, витрати на сировину складають 180 гривень за кілограм сиру. Це лише 60% від усіх витрат.
Додавши інші витрати, такі як дозрівання сиру, його розрізання та упаковку, собівартість сиру складає близько 240 гривень за кілограм. Разом із рентабельністю та знижкою для ритейлерів, ціна українського сиру в магазинах стає близькою до 300 гривень за кілограм, тоді як польський сир можна придбати за 250 гривень за кілограм.
Однак у сегменті кисломолочних та цільномолочних продуктів українські виробники залишаються конкурентоспроможними через короткий термін реалізації цих продуктів, що ускладнює імпорт з Євросоюзу.